U bent hier

Het gevarieerde landschap der ervaringswerkers in de ggz

Ervaringswerk in de hogeschool en in een psychiatrisch ziekenhuis

Ik ben Inge en ik ben enkele jaren lid van de werkgroep ervaringsdelen in Gent. Na mijn opname in een psychiatrisch ziekenhuis volgde ik een opleiding tot ervaringswerker in de geestelijke gezondheidszorg. Na enkele tijdelijke jobs in revalidatiecentrum TOV en PC Sleidinge combineer ik nu twee jobs. Ik werk een 6-tal uren per week bij hogeschool VIVES Roeselare. Ik ondersteun er de opleiding Verpleegkunde. Concreet is het mijn taak om het project Patiënt&Participatie te trekken samen met enkele docenten. In dit project grijpen mensen met psychische en/of fysieke problemen de kans om het patiëntenperspectief binnen te brengen in lessen (als lesgever of als brenger van een herstelverhaal), in simulatieonderwijs (scenario’s bedenken, feedback geven of zelf een rol spelen) enz. Ik geef er gastles rond zelfdoding, depressie en ervaringswerk. Ook werk ik mee aan de vernieuwde vierjarige opleiding tot verpleegkundige voor de lessen rond psychische kwetsbaarheid. Ik ben ook lid van de leergemeenschap psychische kwetsbaarheid om de uitwisseling rond ervaringsdeskundigheid over de drie campussen heen te bevorderen. Hiernaast begeleid ik studenten bij het schrijven van hun bachelorproef.

De tweede job die ik met het VIVES-werk combineer is die van ervaringswerker op ziekenhuisniveau in Kliniek Sint-Jozef in Pittem. Hier werk ik 25 uren per week. Ik ben niet gebonden aan één afdeling. Bijgevolg ben ik een manusje-van-alles. Ik stelde zelf mijn functieprofiel op en beoefen onder andere volgende taken: individuele begeleiding van patiënten (bv. info opleiding ervaringswerker, samen werken aan een signaleringsplan, info elektroconvulsietherapie, gesprekken vanuit het patiëntenperspectief enz.), vorming op de afdeling aan teams en/of patiënten bv. signaleringsplan, zelfonthulling, ik geef een zelf uitgewerkte afdelingsoverschrijdende activiteit rond herstel, ervaringsdeskundigheid, zelfmanagement, stigma, zelfstigma, herstelverhalen, zelfonthulling. Er zijn ook heel wat ex-patiënten actief in werkgroepen. Zo begeleid ik de werkgroep die afdelingsoverschrijdend is en volg ik ook de jongerengroep mee op. Hiernaast werk ik ook mee in een beleidsgroep rond herstel.

Dit is een hele boterham, wel een met gevarieerd beleg! Ik vind het fijn om met diverse doelgroepen te werken, alsook om iets te kunnen doen met mijn eigen psychische kwetsbaarheid. Deze dagelijks te mogen inzetten voor anderen die nood hebben aan hoop en perspectief geeft mij een zinvolle tijdsbesteding. Mocht je nog vragen hebben rond mijn werk als ervaringswerker, dan kan je me bereiken via inge.maes@sjp.be.